tisdag 16 februari 2016

40 dagar att leva annorlunda


Predikan Askonsdagen

Välkommen till mässa här ikväll i Hedvig Eleonora kyrka. Och det är inte vilken mässa som helst. Denna mässa startar den kristna fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. En symbol för den som vill fasta är att man få ett kors tecknat i pannan. Korset består av aska och olja, och jag ska försöka ge några förklaringar till varför man använder aska, olja och varför just ett korstecken.




1. Om vi börjar med askan. Det är en symbol för det i ditt liv som behöver eldas upp, gå upp i rök, som behöver dö. Det som du vill göra dig av med. Den klassiska kristna fastan består i att du slutar äta kött. Det ligger ju dessutom rätt i tiden. Men det finns många sätt att fasta. Med ungdomarna brukar jag låta dem skriva på ett papper det som de helst av allt vill bli av med i sina liv. De som vill får berätta vad de har skrivit, det kan vara allt från att man vill sluta röka, sitta mindre framför Instagram och Facebook, till att man vill sänka sina prestationskrav eller slippa bära på ett dåligt samvete. Därefter går vi ut, lägger lapparna i en eldstad, tänder på och låter allt detta bokstavligen gå upp i rök tills bara aska finns kvar. Vad skulle du skriva på din lapp? Genom historien har kristna ofta sett framemot fastan. Visst, det är en prövning att börja förändra sitt liv men här får vi göra ett ärligt försök. Det handlar bara om 40 dagar, om du vill kan du återgå till ditt vanliga liv igen. Men för oss som har fastat förut, så har vi förhoppningsvis känt att livet kanske har blivit lite lättare, det är lite mindre packning att bära på. Vilket leder fram till den andra symbolen:

2. Korstecknandet. Jesus dog på ett kors, men efter uppståndelsen blev korset symbolen för nytt liv. Lagom till påsk får vi kanske i kyrkan en påsklilja i handen, som en bild av att askan berett rum åt nytt vackert liv. Vad händer med dig och mig när vi slutar röka, drar ner på skärmtiden, när vi slutar överprestera, när vi släpper det som vi burit på alldeles för länge? Kanske får vi en slant över som kan gå till bättre behövande, kanske får vi tid över att ägna oss åt det som verkligen är viktigt för oss. Kanske hinner vi till och med ta våra stora drömmar och livsprojekt på allvar. Kanske känner vi oss mer fria, mindre rädda för att misslyckas. Och när vi misslyckas, för det gör vi alltid någon gång, så är vi inte ensamma. Det är det som oljan handlar om:

3. Tredje och sista symbolen. Fåraherdarna på Jesu tid brukade smörja in fårens hud med en olja som skyddade mot irriterande flugor som försökte komma åt dem. Jesus själv kallades den smorde, utvald, välsignad, Guds eget barn. Oljan är genomskinlig och syns inte, ändå får vi tro att också vi är Guds älskade barn, välsignade och utvalda, smorda av en olja som vill påminna oss om att vi aldrig går ensamma när dagen är inne för livets fasta, som Jesus säger i dagens bibeltext.



Vi får en stund av tystnad och enskild bön. Vad i ditt liv vill du överlämna åt Gud och vad i ditt liv vill du ägna mer tid åt?


 


Tack Gud för fastans möjlighet. Tack för att du är oss nära och att vi kan ana dig allt tydligare ju mer vi skalar bort det som skymmer dig i våra liv. Amen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar