torsdag 10 februari 2011

En god gärning

Till och med i vårt okyrkliga land tycks det finnas en utbredd tro på att, om det nu finns en himmel,

så måste du som människa vara god och göra goda gärningar för att få komma dit.

Som om Gud skulle kräva goda gärningar för att du ska få komma in till himlen.

Eller omvänt:

som om dina tillkortakommanden och snedsteg skulle vara så tunga att inte ens Guds kärlek och barmhärtighet kan förlåta dig, och att du därför inte kan "kvala in" till himlen.

Som präst i Svenska kyrkan är jag minst sagt kritisk till detta synsätt.


Som Martin Luther skrev:

"Goda gärningar gör ingen människa god, men en god människa gör goda gärningar"

Det är inte för att Gud ska älska oss som vi får sträva efter att göra gott,
Gud älskar dig ändå.

Det är för medmänniskans och vår egen skull som vi gör goda gärningar.

När det kommer till himlen får du och jag helt enkelt lita på att Guds kärlek och barmhärtighet alltid är starkare

än våra tillkortakommanden.


.

7 kommentarer:

  1. åh din blogg är så himla bra!

    SvaraRadera
  2. Tack Olle!

    Jag citerar mina egna beredelseord från Andra söndagen i Advent:
    "Gud är kärlek och vi är alla skapade till hans avbild med den fulla potentialen till att göra det goda. Det gör oss delaktiga i ansvaret att förverkliga Guds rike på jorden – här och nu. Vi vill och vi försöker - ibland lyckas vi, men ofta blir det fel. Det blir fel när vi vänder oss bort och låser oss inne i oss själva – av rädsla, osäkerhet och likgiltighet.
    Här får vi mötas i en gemenskap inför Gud som de sökande, osäkra, otillräckliga människor vi är – precis som människor gör över hela världen. Med vetskapen om att Gud ser oss i kärlek och i nåd."

    SvaraRadera
  3. Tack "anonym" för uppmuntran, det värmer i snökaoset!

    Och tack P-A för ditt beredelseord! Djupt och på samma gång tydligt. Var höll du det nåonstans?

    Allt gott till er/ Olle

    SvaraRadera
  4. Olle, det beredelseordet höll jag i Vallentuna kyrka på andra söndagen i advent förra året. Tema: Guds rike är nära.
    Vi hade en fantastiskt fin gudstjänst där vi gjorde en dialogpredikan med fyra medverkande.
    Vi utgick från evangelietextens "Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet." Hur vi kan vara delaktiga i att synliggöra Guds rike på jorden genom det vi gör - på ett enkelt och vardagligt sätt. Hur tro leder till handling. Och att vi kan våga göra det utan att vara rädda för att misslyckas - för Guds nåd är oändlig. (Och då menar jag OÄNDLIG på riktigt.)

    SvaraRadera
  5. Oändlig nåd, du har så rätt P-A

    SvaraRadera
  6. Men visst kräver Guds lag goda gärningar, alltigenom goda dessutom, för att vi ska platsa i himlen? (Självklart förresten, annars blir ju himlen kontaminerad!!!). Och domaren dömer (inte bara i hockey).

    Om evangelium enligt moderna präster handlar om att alla under alla omständigheter kommer till himlen för att Guds kärlek - onekligen - är starkare än våra misslyckanden, så har ni hittat på ett eget evangelium som helt enkelt inte stämmer med hur Jesus´ eller apostlarna uttryckte inbjudan till omvändelse. "Men inte sände Gud sin Son i världen för att döma världen (den gången, får vi tillägga), utan för att världen skulle bli räddad genom honom."

    Begravningsmagasinet från Verbum hösten 2009 hade på framsidan orden: "Det finns ingen död som ej bytes i glädje!" Vilket ju är lika uppseendeväckande som om ett naturmagasin på framsidan hade orden: "Det finns ingen svamp som ej stekning gör ätlig!" Men i det senare fallet skulle hela upplagan (40000 ex) ha dragits tillbaka. I det aktuella fallet visade kyrkan en upphöjd likgiltighet för sanningsfrågan. De politiska partier som styr KRÄVER evig salighet åt alla (om nu himlen alls finns). Och då får Kungl. Salighetsverkets tjänstemän vara så goda och garantera den, även om det mest handlar om "opium för folket." Tyvärr.

    SvaraRadera
  7. Andreas, vi har Bibelns ord på att nåden är oändlig. Förlåtelsen upprepas inte sju gånger, utan sjuttiosju gånger. Även den förlorade sonen omfattas av Guds kärlek.
    Vi har Bibelns ord på att goda gärningar inte garanterar en plats i himlen.

    Jag kom att tänka på GT-texten som ska läsas nu på söndag:
    "Som vågens minsta vikt är hela världen för dig, som en droppe av morgonens dagg, där den faller ner på jorden. Men du är barmhärtig mot alla, därför att du förmår allt, och du överser med människornas synder, för att de skall omvända sig. Du älskar allt som finns till och avskyr ingenting av det du skapat, ty du skulle aldrig ha gett gestalt åt något du hatade. Hur skulle något ha kunnat bestå mot din vilja? Hur hade det kunnat bevaras om det inte hade kallats till liv av dig? Du skonar allt därför att det är ditt, du härskare som älskar allt levande, ty din oförgängliga ande finns i allt."

    SvaraRadera